Taimetoiduretseptid
Joogatee
  • 3 nelki 
  • 4 kardemoni (tampida) 
  • musta tee kott
  • 4 pipratera
  • 1/2 pulka kaneelikoort
  • 1-2 viilu ingverijuurt
Keeta kõike vees vaiksel tulel 20 minutit. Lisada tass piima, ajada kuumaks kuni keemiseni. Hiljem lisada mett. 

must pipar - vere puhastaja
kardemon - pärasoolele, lõdvestumisele
nelk - närvisüsteemile
kaneel - luustikule
ingver - üldine puhastaja, närvitoonik
piim - aitab kõike seda assimileerida.
must tee - et keha omastaks piimast kaltsiumi

Vedeliku kogustega võib katsetada - umbes 2 osa vett ja 1 osa piima. Võib ka topeltkoguse korraga valmistada ja säilitada külmikus - soovi korral soojendada.


Ghee ehk selitatud või

Pange potti 500 g magedat võid, hoidke kuumus madal. Laske võil täielikult sulada. Keetke võid aeglasel tulel umbes 20 minutit. Keetmise ajal tekkinud vaht riisuge ära. Ghee on valmis, kui niiskusemulle enam ei ole (või ei kee enam mullitades) ja piimarasvas sisalduvad tahked ained on sadestunud keedunõu põhja kuldpruuni ollusena. Valmis keedetud ghee kurnake klaaspurki. Kui ghee on jahtunud toatemperatuurini, võib purgile kaane peale panna. Algselt kuldset õli meenutav ghee muutub mõne aja pärast tahkeks.


Basmati riis

Ühest tassist riisist jagub neljale inimesele. Vett lisada poole rohkem kui riisi ehk siis kaks tassi. Alguses panna riis suurel tulel keema, hiljem kui riis on keema hakanud, keerata kuumus miinimumini. Keeta umbes 10 minutit. Pärast keerata tuli maha ja lasta riisil seista mõnda aega ilma kaant tõstmata. Riisi puhul kehtib reegel riisi mitte kunagi segada!
Lisada võib ghee´d, rosinaid, India pähkleid, kaneelikoort, kardemoni seemneid jne.


Kollase läätse supp - mung dal 
  • 1 tass kollaseid läätsi
  • 1 teelusikas vürtsköömneid
  • 6 tassi vett
  • 1 teelusikas koriandri pulbrit
  • 4 supilusikat õli (ghee)
  • 1 kaneelikoor
  • hakitud ingveri
  • 1 teelusikas soola
  • 1 teelusikat kurkumi1
  • teelusikas sidruni mahla
  • 1 teelusikas apteegitilli seemneid
  • värsket koriandrit
1. Pese läätsi kaks korda
2. Pane läätsed potti koos kaneelikoore ja veega. Keeda 15 kuni 20 minutit, kuni läätsed on pehmeks muutunud.
3. Vahepeal kuumuta õli pannil. Kõrgel temperatuuril lisa kõik seemed. Kui seemned hakkavad praksuma, vähenda kuumust ja lisa ingver, kurkum ja koriandri pulber.
4. Lisa segu keedetud läätsedele. Lisa veel vett, kui segu on liiga kuiv või keeda kauem, kui on vaja segu tihedamaks muuta. Lisa sool ja sidrunimahl. Kaunista värske koriandriga. Mõeldud 4-6 inimesele.


Kookose tšatni 
  • 1 tass kookosehelbeid
  • 1 supilusikas ghee´d
  • 1 roheline tšilli, hakitult ja seemneteta
  • 1 teelusikas musti sinepiseemneid
  • värsket ingveri
  • 1 teelusikas sindrunimahla
  • 1 porgand, riivitult
  • 1 kuni 2 teelusikat paprikat
  • 1 teelusikas soola
1. Leota kookosehelbeid 15 kuni 20 minutit vees, nii et on just piisavalt vett, mis kookoshelbed katab. Seejärel eemalda vedelik. Lisa roheline tšilli, ingver ja riivitud prorgand. Sega kõik omavahel kokku.
2. Kuumuta pannil ghee ja rösti sinepiseemneid kõrgel temperatuuril kuni nad hakkavad praksuma. Lisa ghee ja sinepiseemned kookosele ja sega hästi. Siis lisa sidruni mahl, paprika ja sool. Mõeldud 4-6 inimesele.


Tomati tšatni 

Leota tomateid keevad vees, enne vette panemist sälguta noaotsaga tomatile rist. Võta tomatid veest välja ja eemalda koor. Haki tomatid väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil õli (oliiviõli), lisa hakitud ingver, mõned pipraterad, kaneelikoor, nelk, kurkum, suhkur, sool ja tomatid. Keeda mõnda aega.


Rosina tšatni

Pese rosinad, leota rosinaid keeves vees, eemalda suurem hulk vett. Lisa rosinatele sidrunivesi, peenestatud ingver, cayenne pipar ning peenesta segu saumikseriga.


Suvikõrvitsasupp
  •  2 suvikõrvitsat
  •  2 cm ingverijuurt
  •  2 tera musta pipart
  •  1 karp sulatatud juustu
  •  2 sl oliiviõli
  •  kõrvitsaseemneid
Seda suppi saab vastavalt maitsele ja käepärast olevatele ainetele alati varieerida. Sügiseti võib panna vähem suvikõrvitsat, kuid rohkem porgandit, juursellerit, paprikat ja kartulit, nii et sellest saab kirju aedviljapüree. Samal põhimõttel saab suppi teha ka külmutatud rohelistest hernestest, kuid siis on oluline hõõruda herned pärast püreerimist ka läbi sõela, et supi sisse ei jääks ebameeldivaid kesti.

Haki ingver väikesteks tükkideks. Kuumuta potis oliiviõli ja passeeri ingver koos piprateradega. Lõika suvikõrvitsad tükkideks, lisa supipõhjale ja hauta 2–3 minutit. Lisa 2 liitrit vett ja keeda, kuni suvikõrvits on küps. Kes soovib tugevamat maitset, võib lisada köögiviljapuljongit. Püreesta supp saumikseriga ja aseta tasasele tulele. Lisa pidevalt segades sulatatud juust. Sega, kuni supp on ühtlase sametise tekstuuriga. Vajadusel lisa maitse järgi soola ja pipart. Serveerimisel puista peale kõrvitsaseemneid.


Hummus
  • 400 gr kikerherneid
  • poole sidruni mahl
  • 2-3 spl tahinit (seesamiseemne pasta)
  • veidi soola, cayenne pipart, paprikapulbrit
  • 1-2 spl oliiviõli
  • serveerimiseks hakitud peterselli
Purusta blenderis küüslauk ja kikerherned. Lisa tahini, sidrunimahl, cayenne pipar, paprikapulber, õli ja vajadusel veidi soola. Lisa pisut vett ning sega hoolega. Serveerimiseks tõsta hummus kaussi, piserda peale veidi oliiviõli, raputa peale veidi paprikapulbrit ja soovi korral peterselli.


Õuna-kaerakook
  • 1,5 tassi täisterajahu
  • 1 tass kaerahelbeid
  • 1 täis tass heledat pruuni suhkrut
  • ¾ tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl soola
  • ½ tl kaneeli
  • ¼ muskaatpähklipulbrit
  • 3 spl taimeõli
  • 1/3 tassi õunamahla või õunasiidrit
  • 3 tassi õunaviile
  • ¼ tassi jämedalt purustatud kreeka pähkleid, soovitavalt röstitult
Kuumuta ahi 177 kraadini, õlita 20-25cm läbimõõduga pann. Sega jahu, kaerahelbed, suhkur, küpsetuspulber, sool, kaneel, muskaatpähklipulber, lisa õli ja õunamahl ning sega korralikult  Suru 1,5 tassi tainast pannile laiali, riputa üle õuntega. Ülejäänud taignale lisa pähklid ning kata õunad saadud seguga ühtlase kihina. Küpseta pool tundi.


Karask
  • 0,5 lt keefiri
  • 1 tl soodat
  • 0,5 spl soola
  • 1 spl suhkurt
Sega kõik kokku, niikaua kuni sool ja suhkur on sulanud. Seejärel lisa maitse järgi erinevaid seemneid – päevalille-, kõrvitsa-, seesamiseemneid. Kui soovid teha magusamat varianti, siis lisa kuivatatud ja ise tükeldatud puuvilju, ploome, aprikoosi, purustatud sarapuupähklit, mandleid jms.

Jääb veel lisada
  • 2 dl ehk üks klaas mitmeviljajahu
  • 2 dl odrajahu
  • 2 dl linaseemnejahu (jahuna kallis osta, osta seemned ja ise kohvimasinaga purustades on seemnes säilinud ja maitsvamad kõik õlid, happed, vitamiinid).  
Seejärel aseta segu plaadile ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. 


Porgandihalvaa
  • 1 kg porgandeid
  • 1,5 liitrit piima
  • 2 teelusikat kardemoni
  • 1 tass vett
  • 5 supilusikat gheed
  • 3 supilusikat rosinaid, mandleid ja India pähkleid
  • 500 grammi suhkrut
  • roosivesi
1. Pese ja riivi porgandid
2. Leota rosinaid natukene aega vees
3. Peenesta pähklid
4. Aja vesi keema ja lisa riivitud porgandid. Keeda umbes 8-10 minutit
5. Siis lisa piim ja keeda madalal tulel 45 minutit aeg-ajalt segades
6. Lisa suhkur ja sega kuni piim on massi imendunud
7. Lisa ghee ja keeda veel 5 minutit
8. Lisa kardemon ja rosinad
9. Lisa roosivesi


Päevalilleseemne ja rosina puding 
  • 1¾ tassi päevalilleseemneid
  • ⅔ tassi rosinaid
  • 1¼ tassi vett
1. Pane päevalilleseemned, rosinad ja vesi potti ja keeda segu keskmisel tulel 15 kuni 20 minutit.
2. Pane segu blenderisse või sega saumikseriga jämedateraliseks või ühtlaseks püreeks.
3. Kaunista värskete marjadega.
4. Serveeri kas külmalt või soojalt.
Mõeldud 4 inimesele.


India halvaa
  • 3 tassi piima
  • 1 tass mannat
  • 1 tass pruuni suhkrut
  • pool pakki võid või sama kogus ghee´d
  • 1 teelusikas kardemoni
  • rosinaid, mandleid ja India pähkleid
  • 1 teelusikas roosivett
1. Pane piim kastrulisse, lisa kardemon ja suhkur. Kuumuta piim kuni keemiseni, seejärel keeda tasasel tulel.
2. Sulata või pannil, lisa manna, kuumuta mannat tasasel tulel või sees 10-15 minutit seda pidevalt segades.
3. Peenesta pähklid.
4. Lisa rosinad ja pähklid mannale.
5. Lisa mannale järk-järgult piim. Ole väga ettevaatlik ja lisa vedelik tasakesi ning mannat pidevalt segades. Katsu vältida klompide tekkimist.
6. Kõige lõpus lisa roosivesi.
7. Kuumuta halvaad veel mõned minutit.
8. Aseta halvaa kandikule ning patsuta sõrmedega tasaseks. Kaunistuseks võib lisada pähklipuru või kookoshelbeid.
9. Enne serveerimist lase halvaal maha jahtuda.

P.S Piima võib asendada ka veega või pool kogus piima ja teine pool vett. Halvaale võib lisada ka banaani, apelsinikoort, safranit, kaneeli, ingverit jne. Kõiki maitseaineid ja koostisosi pole aga mõtet korraga ühte patta panna, tee oma valik! 


Ingveriküpsised
  • 110 gr nisujahu
  • 1 tl söögisoodat
  • 1 tl ingveri pulbrit
  • 50 gr suhkrut
  • 50 gr külma võid
  • 2-2,5 sl kuldsiirupit või heledat siirupit
  • noaotsaga muskaatpähklit, nelki, kardemoni
Sõelu jahu kaussi. Lisa maitseained, sooda, suhkur, võitükikesed ja näpi ühtlaseks. Lisa siirup ja sega tainaks. Vormi kreeka pähkli suurused pallikesed ja küpseta 190-kraadises ahjus 10 minutit.